A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

До 75-ї річниці визволення Чорнобаївщини відкрили пам’ятний знак «Жертвам німецько-фашистської окупації 1941-1943 років»

Дата: 27.09.2018 16:40
Кількість переглядів: 904

Фото без опису

    27 вересня на Пагорбі Слави відбувся мітинг з нагоди 75-ї річниці визволення Чорнобаївщини від фашистських загарбників, Дня партизанської слави та відкриття пам’ятного знаку «Жертвам німецько-фашистської окупації 1941-1943 років».

Фото без опису

Фото без опису

    В урочистостях взяли участь голова Чорнобаївської райдержадміністрації Сергій Джоболда, селищний голова Алла Мірошниченко, фінансовий директор корпорації «Дніпро» Григорій Душейко, представники організацій та установ району, школярі, небайдужі чорнобаївці.

    - Щороку у ці дні ми вшановуємо тих, хто з честю виконав історичну місію – врятував свою країну і країни Європи від фашистів. Згадуємо сторінки історії, тих трагічних вересневих днів 1941 року, коли стікали кров’ю солдати, що стримували наступ оскаженілого ворога. На окупованій території нашого району під селом Хрестителеве фашисти створили пересильний пункт, з перших днів окупації біля села Бакаєве діяв табір для військовополонених. У нелюдських умовах, без їжі, води, позбавлені найнеобхідніших умов існування, під відкритим небом у кар’єрі щодня перебували тисячі військовополонених, які помирали від знесилення, голоду та ран. Скільки їх захоронено – вже ніхто не підрахує, - розповів у своєму виступі Сергій Джоболда.

    Майже два роки тривала окупація району. Він був звільнений упродовж 21-27 вересня 1943 року. В оборонних боях 1941 та визвольних 1943 року загинуло близько тисячі воїнів, які знайшли свій спочинок у 80 братських могилах Чорнобаївщини. Тяжкі бої на правому березі Дніпра, що тривали аж до грудня 1943 року, забрали життя понад 3 тисяч наших земляків, а за всю війну на її фронтах полягло близько 12 тис. жителів нашого району, в тому числі 639 мирних жителів.

    - Грізні роки Другої світової війни відходять углиб історії, але пам'ять про них, про пережите на війні нашим народом вічна. Сувора правда про війну залишається з нами, допоки б’ються наші серця, допоки гинуть наші воїни, захищаючи східні кордони нашої країни від нової окупації. Наш народ пережив страшні часи окупації, зазнав багато горя, адже в селах залишалися майже самі жінки, діти, старі та інваліди. Зі згадки наших земляків: «Людей ловили, як звірів, масовими облавами, вивозили під конвоєм, окупаційні власті жорстоко розправлялися з населенням за порушення встановленого режиму, за прояви непокори, за співчуття і допомогу партизанам та повстанцям. Фашисти спалювали села, але люди не здавалися, стійко вірили у визволення. Сьогодні, відзначаючи 75 річницю визволення Чорнобаївщини, на Пагорбі Слави ми будемо свідками відкриття пам’ятного знаку «Жертвам німецько-фашистської окупації 1941-1943 років», спорудженого за ініціативи мецената Петра Григоровича Душейка для громади району. Ми низько схиляємо перед всіма жертвами фашистської окупації і вдячні, що у нас в районі живуть люди, не байдужі до історичних подій нашого краю, - зазначив Сергій Миколайович.

    Голова РДА нагадав, що цьогоріч на Чорнобаївщині, вперше в Україні, із травня місяця в районі проходила акція «Втрачені листи з минулого», під час якої понад 3000 листів, написаних у серпні-вересні 1943 року остарбайтерами з нашого району з Німеччини, були знайдені в Черкаському, Полтавському та Київському архівах з допомогою громадських активістів, оцифровані та доставлені до їхніх адресатів та їх родичів. Розпочалася вона в Кліщинцях, нині ж такі листи з допомогою працівників місцевого самоврядування та меценатів передають їхнім авторам та їх родинам у більшості населених пунктів району.

    - Давайте всі разом низько вклонимося та висловимо слова вдячності учасникам Другої світової війни, партизанам, солдатським вдовам, дітям війни, які пережили лихоліття війни, допомагали підіймати Україну з руїн, згадаємо всіх, чиє життя забрала війна. Наш обов’язок – зберегти пам'ять про кожного, хто боронив нашу батьківщину, боровся з ворогом на фронті чи в тилу, загинув на окупованій території чи в таборах смерті, чиє життя обірвалося на шляху до Перемоги, - сказав Сергій Джоболда.

    Селищний голова Алла Мірошниченко розповіла про те, що з кожним роком лишається все менше учасників війни. Так, цього року, на жаль, померло троє інвалідів війни, учасників бойових дій: Іван Лимар, Іван Демьохін та Григорій Труш.

Фото без опису

    Фінансовий директор корпорації «Дніпро» Григорій Душейко зазначив, що вшанування на сьогодні потребують не тільки учасники війни, а всі люди, зокрема і остарбайтери, які постраждали свого часу від німецько-фашистської окупації. Саме тому і вирішено було встановити пам’ятник усім жертвам німецько-фашистської окупації, яких було не десятки, не сотні і не тисячі. А також подякував за підтримку ініціативи родини Душейків у встановленні пам’ятника Сергію Джоболді, Аллі Мірошниченко та сільським головам і керівникам підприємств, які долучилися до проведення акції «Втрачені листи з минулого».   

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

    Почесне право відкрити пам’ятний знак «Жертвам німецько-фашистської окупації 1941-1943 років» було надано Сергію Джоболді, Аллі Мірошниченко та Григорію Душейку. Після зняття полотнища, усіх загиблих вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

    Продовжилися заходи з нагоди 75-ї річниці визволення Чорнобаївщини святковим концертом в районному будинку культури за участі аматорів сцени району.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату районної державної адміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь