A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Грані Володимира Рутківського

Дата: 19.04.2017 16:13
Кількість переглядів: 2654

80 річниці з дня народження присвячується

 

 Фото без опису

    Володимир Рутківський – український письменник, неперевершений майстер дитячого історичного роману, митець,  який вкладає в дитячі душі  любов до  спадщини рідної землі.

    Народився письменник 18 квітня 1937 р. в с. Хрестителеве  Чорнобаївського району на Черкащині у родині вчителів. Як згадує сам, «дитинство моє минуло над Сулою, поміж Руссю і Диким степом. Саме в наших місцях зупинявся князь Ігор перед невдалим походом на половців. І з полону тікав теж через наші місця. У наших місцях бився Наливайко, неподалік народився Морозенко – той самий, за яким плакала Україна. Тож жити поза історією я просто не міг».

    Червоною ниткою крізь більшість творів проходить  село його дитинства Велика Бурімка, котре у текстах називається Воронівкою.  Чи йдеться про билинних богатирів Київської Русі, чи про перших козаків, чи наших сучасників-школярів — Володимир Рутківський наче пише своєрідний літопис своєї малої батьківщини, з якою пов’язаний духовною пуповиною.

    З дитинства мріяв стати археологом, але доля занесла юнака до Одеси, де закінчив  політехнічний інститут, поєднував працю і літературну діяльність. В 1959 році вперше виніс на суд читачів свою поезію і невдовзі вже був визнаним початкуючим автором із багатообіцяючим майбутнім. У 1969 році прийнятий до Спілки письменників України. Та все ж його творчий шлях переплетений тернами.

    У першій збірці «Краплини сонця» (1966 р.) поет порушує болючі питання пошуку себе молодою людиною, прагне висповідати душу в слові. Як наслідок, його ім’я потрапляє у перелік «ідейно незрілих авторів» і наступна збірка «Плоти» (1968 р.) вилучається з книгарень і бібліотек, інша – «Експромт» (1970 р.) викреслюється з тематичних планів видавництва «Маяк», а збірки «Повітря на двох» (1973 р.) і «Рівновага» (1977 р.) зазнають такого редагування, що ледь нагадують первісний авторський текст…

    В творчому пошуку  з’явилися перші твори для дітей, доля яких в Україні виявилася такою ж складною. Книги «Ганнуся»  та «Бухтик з тихого затону» друкуються тільки після перекладу автором на російську мову у московському видавництві „Детская литература” і мають великий успіх у читачів. Повість „Бухтик із тихого затону” (1981 р.) про співжиття школярів і таємничого водного світу  на Всесоюзній нараді дитячих казкарів у 1985 році був визнаний однією з кращих казкових повістей за 12-ту п’ятирічку. Володимиру Рутківському пишуть читачі з різних кінців Радянського Союзу, але в Україні про нього майже не згадують.

    І тільки після 1985 року ставлення до творчості Рутківського в Україні змінилося. За часів перебудови письменник повернувся до журналістики. Майже десять років пропрацював у газеті „Одеські вісті” і визнавався кращим журналістом Одещини.

    В 1987 р. виходить його майже не коригована поетична збірка «Знак глибини». Наступного року побачила світ книга з двома  творами – „Бухтик із тихого затону” і „Гості на мітлі”. Дитячий письменник нарешті прийшов до українського читача. А ще через рік в одеському видавництві „Маяк” вийшли дві дитячі повісті „Канікули у Воронівці” та її продовження – „Намети над річкою”.

    Уже в зрілому віці Володимир Рутківський починає писати на історичну тематику. Письменник взявся за свій давній задум – довести дітям, що історія їхнього народу нічим не поступається історії інших народів.

    Першим його історичним відкриттям стає повість „Сторожова застава”, опублікована в 1991 р. в журналі «Однокласник» та удостоєна премії ім. М. Трублаїні, а в 2002 р. – літературної премії імені Лесі Українки.

Наступне художньо-історичне відкриття письменника – роман «Сині води», в якому автор, спираючись на історичні дані, стверджує, що першими нищівну відсіч татаро-монгольським поневолювачам  дали наші славетні пращури-українці. Роман був відзначений премією Міжнародного освітнього фонду імені Ярослава Мудрого. А медіакорпорація Бі-Бі-Сі назвала цей роман кращою книгою 2011 року в Україні.

В 2007-2010 роках з’являються на світ книги для дітей з трилогії «Джури» («Джури козака Швайки», «Джури-характерники», «Джури і підводний човен»).  Пізніше світ побачила  незапланована четверта книга «Джури і Кудлатик».

В 2012 р. Володимир Рутківський за історичну трилогію отримав Шевченківську премію. А також заснував приватну премію «Джури», яку присуджують за нові твори для дітей та юнацтва.

У 2016 році група компаній «Star Media» розпочала роботу над історично-пригодницьким фільмом «Джури козака Швайки». Зйомки плануються у багатьох живописних куточках України. Та  основною локацією стане Нижньосульський національний природний парк – саме цю місцевість описував автор в творі

Одна з останніх опублікованих книг письменника повість «Потерчата» (Про себе малого та про скривджений війною світ довкола). В підзаголовку до книги вказується, що це «дитяча сповідь перед дорослими, які так нічому й не навчилися». 

Книгами Рутківського зачитуються не лише підлітки, а й дорослі. Його творчість відзначається глибоким проникненням в тему, легкістю та доступністю викладу і особливим, притаманним лише В. Рутківському, гумором. Письменник і далі пише твори, що зачаровують дитячою безпосередністю, історичною правдою; невтомно популяризує літературу для дітей, наполегливо бореться за збереження її кращих традицій та високого мистецького рівня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь