A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Відбулися урочисті заходи з нагоди 73-ої річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Дата: 09.05.2018 16:11
Кількість переглядів: 1352

    Урочистий мітинг, присвячений 73-ій річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відбувся сьогодні в Чорнобаї. Тисячі чорнобаївців зібралися, аби вшанувати загиблих та привітати живих учасників Другої світової війни.

    З вітальним словом до присутніх ветеранів та  учасників мітингу звернувся голова Чорнобаївської райдержадміністрації Сергій Джоболда.

    - Уже кілька років поспіль ми разом з усією європейською спільнотою відзначаємо День пам'яті та примирення та річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 8 травня – це день пам’яті про тих, хто не повернувся живими з війни 1939 – 1945 років, день пам’яті за кожним, хто боровся із нацизмом. 9 травня – це день вшанування живих: тих, хто пройшов палаючі стежки Другої світової війни та виборов для нас мир і свободу. 73 роки відділяє нас від тих травневих днів 1945 року, коли відлунали останні залпи Другої світової війни. Багатьом героям, полеглим на полях битв, не судилося побачити Перемогу,  тому   наш обов'язок перед майбутніми поколіннями - берегти пам’ять про їхній подвиг, - сказав Сергій Миколайович.

    Як зазначив Сергій Джоболда, на захист своєї Батьківщини зі зброєю в руках стали понад 16 тисяч мешканців району. Більше 11 тисяч із них не повернулися. Могили наших земляків розкидані майже по всій Європі. Чорнобаївці визволяли Мінськ і Кишинів, Прибалтику і Заполяр’я, країни Західної Європи. Більше шести тисяч юнаків і дівчат було насильно вивезено до Німеччини, 523 мирних жителя було закатовано і розстріляно фашистами.

    - Дорогою ціною дісталася перемога українському народові. Та ніколи не згасне пам’ять про тих, кому довелося пройти випробування війною, хто поневірявся в фашистській неволі, хто вірно чекав і надіявся, наближаючи цим Перемогу. На жаль, із кожним роком лишається все менше учасників тієї війни та її свідків. Сьогодні в нашому районі проживає 79 таких осіб. Серед них 44 учасники бойових дій, 18 учасників війни, 2 солдатські вдови. І саме тому справою честі влади і громад району є гідне вшанування полеглих героїв і створення достойних умов життя для наших ветеранів. Напередодні Дня пам’яті і примирення їм було вручено продуктові пакети, зібрані за допомогою спонсорів. Та це лише мала частина того, що ми можемо зробити для них. Щоденна турбота про них – ось те, що має стати пріоритетом не тільки влади, а кожного з нас, хто пам’ятає їхній подвиг, - зазначив голова РДА.

    Сергій Джоболда згадав і нинішніх захисників України.

    - Сьогодні ми вшановуємо також героїзм і самовідданість нинішніх захисників України. Вони гідно продовжують подвиг ветеранів Другої світової війни, ціною власного життя на сході України обороняють територіальну цілісність нашої Держави.    Сьогодні вже онуки та правнуки тих, хто боронив Україну понад сім десятиліть тому,  власним життям захищають  українську землю на Сході. Більше 400 наших земляків мають статус  учасника антитерористичної операції. У ці травневі дні  давайте пом’янемо усіх, чиє життя забрала війна. Вічна пам'ять загиблим, честь і слава живим Героям!  Бажаю Вам, захисники України усіх фронтів і воєн, міцного здоров’я, бадьорості духу, довгих літ щасливого та мирного життя. Хай не болять Ваші рани, хай здоровими і щасливими ростуть Ваші діти та онуки, хай у Ваших родинах панує злагода і спокій! Нехай зігріває всіх нас надія на перемогу на Сході України, додає сил та наснаги для добрих справ в ім’я щасливого майбутнього рідної землі.

    Ветеран Збройних сил Володимир Черненко згадав, як ще кілька років тому він, будучи головою районної організації ветеранів, протягом кількох днів вітав учасників Другої світової війни, нині ж їх лишилися одиниці. Та пам'ять про них житиме вічно.

    - Сьогодні гримить від залпів і вибухів земля, стогне поневолений Крим. Та я впевнений, що все буде добре, бо коли були героями діди і прадіди, стануть героями і внуки та правнуки, - сказав Володимир Федотович. І побажав, аби наше покоління стало останнім, яке застало війну на нашій землі. Разом із школяркою він поклав до Обеліску Слави червоний мак, який сьогодні є символом Дня Перемоги.

    Якнайшвидшого закінчення бойових днів на Сході України побажали також селищний голова Чорнобаю Алла Мірошніченко та учасник АТО, депутат районної ради Микола Джулай.

    Районний військовий комісар Василь Ткаченко за поданням ГО «Воїни АТО Черкащини» вручив відзнаку «За мужність і милосердя» Всеукраїнського об’єднання громадян «Країна» учаснику АТО Володимиру Івановичу Волтарністу. У 59 років він пішов служити у зону АТО, був водієм санітарного автомобіля та отримав поранення. Від депутата обласної ради Миколи Пошиваника Володимиру Івановичу було вручено цінний подарунок.

    Присутні вшанували світлу пам'ять усіх, хто загинув, відстоюючи  мир на Україні, хвилиною мовчання. А діти прикріпили червоні маки до імен загиблих воїнів, викарбуваних на Обеліску Слави.

    Проникливі пісні під час мітингу подарували два хори – хор Чорнобаївського районного будинку культури та хор Чорнобаївської гімназії.

    Завершився урочистий мітинг загальним покладанням квітів до Обеліску Слави.     

 

                                

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь