A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Сергій Джоболда: «Тільки спільними зусиллями усіх громад району можливо утримувати мережу бюджетних установ»

Дата: 06.08.2018 15:16
Кількість переглядів: 692

    3 серпня у великому залі засідань Чорнобаївської районної ради  відбулася спільна нарада з депутатами районної ради, Іркліївської об’єднаної територіальної громади, керівниками сільськогосподарських підприємств  району, селищним та сільськими головами, начальниками управлінь та відділів райдержадміністрації, керівниками правоохоронних органів, установ та організацій району.

    На зустріч також були запрошені заступник директора департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА – начальник управління планування регіонального розвитку Сергій Даниленко та координатор Центру розвитку місцевого самоврядування в Черкаській області Сергій Слинько. Необхідність такої зустрічі назріла давно. І 19 липня депутатами районної ради було ініційовано провести таке спільне засідання.

    Як зазначив голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда, уже четвертий рік в Україні реалізується реформа децентралізації. Із самого початку реформи робота РДА була спрямована на створення кількох спроможних громад у районі. Були розроблені плани утворення 9, 7, 4 громад. Але коли почали аналізувати спроможність громад, то врешті-решт розробили проект на дві громади – Іркліївську і Чорнобаївську. Минулого року у районі було створено Іркліївську ОТГ. 29 жовтня там пройшли вибори, де було обрано голову і депутатів.

    - На сьогодні в Україні вже 705 ОТГ, які провели перші місцеві вибори. Ще низка ОТГ очікують рішення Центральної виборчої комісії чи висновку ОДА. Тож процес децентралізації є незворотнім. І ми повинні для себе зрозуміти, що іншого шляху, ніж об’єднання в ОТГ, для нас сьогодні немає. Чи по тому плану, який пропонувала РДА, чи по інших бажаннях сільських рад, але об’єднані територіальні громади будуть створюватися, – зазначив Сергій Миколайович. – Однак, поки процес об’єднання не завершився, і в нас на рівні з ОТГ і далі існують сільські ради, районна рада, районна адміністрація, ми повинні випрацювати механізм співпраці між ними усіма. Зокрема, у питанні виконання районного бюджету, районних програм та утримання закладів, якими користуються усі жителі району, зокрема і жителі ОТГ.

    За словами начальника фінансового управління Чорнобаївської РДА Олександра Таранушенка, починаючи з 1 січня 2018 року на території  Чорнобаївського району діє два бюджети, які мають прямі взаємовідносини з державним бюджетом, а саме – районний бюджет та бюджет Іркліївської ОТГ. До бюджету Іркліївської ОТГ із 1 січня зараховуються всі податки і збори, які зараховувалися до бюджетів Іркліївської та Мельниківської сільських рад у 2017 році, та податок на доходи фізичних осіб у розмірі 60%, який справляється на території ОТГ. Бюджет Іркліївської ОТГ складається з 14 податків і зборів. Водночас районний бюджет складається із 5 податків та зборів, із них податок на доходи фізичних осіб становить 99,2% загального бюджету.

    За рахунок районного бюджету утримуються заклади, на які не виділяються кошти з державного бюджету, та дофінансовуються ті, на які не вистачає державної субвенції. Однак послуги від таких закладів отримують і жителі об’єднаної громади. Це, зокрема, послуги по соціальному захисту (територіальний центр), послуги Школи мистецтв, освітні (позашкільна освіта), спортивні (РФОК, ДЮСШ).

    Станом на 1.08.2018 року Іркліївською ОТГ виділено субвенцій на суму 1469,8 тис. грн, але сума недофінансування до кінця року становить близько 3,0 млн. грн. Не в повній мірі виділено субвенції на охорону здоров’я, РФОК, ДЮСШ, Школу мистецтв, позашкільну освіту та по соціальному захисту населення. Із перелічених питань найбільшою проблемою є утримання закладів охорони здоров’я як первинного, так і вторинного рівня медичної допомоги. Так, бюджетом Іркліївської ОТГ на первинну медичну допомогу не виділено в повному обсязі кошти в  розмірі 366,0 тис. грн. Ще гірша ситуація із вторинною ланкою допомоги, адже на утримання об’єднаного відділення терапевтичного профілю в с. Іркліїв (дольова сума на утримання даного відділення з бюджету Іркліївської ОТГ становить 2,180 млн грн) із бюджету ОТГ не було виділено нічого.

    Голова Іркліївської ОТГ Іван Поїздник зауважив, що частково ОТГ буде самостійно надавати послуги своїм жителям, зокрема, там планують організувати власні гуртки для дітей. Що ж стосується послуг, надання яких ОТГ організувати не може, наприклад, медичних, то вони будуть співпрацювати з районними установами. Однак їм потрібні точні розрахунки вартості послуг. Також Іван Михайлович зазначив, що потрібно переглянути районні програми та програми, прийняті в ОТГ, аби вони не дублювалися.

    Директор Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Слинько розповів про принципи діяльності ОТГ та навів приклади взаємодії між ОТГ і районним бюджетом у інших районах області. Він зауважив, що деякі громади оптимізували свої освітні та медичні заклади, і тепер на їхнє утримання їм вистачає субвенції, яка надходить із державного бюджету.

    Заступник директора департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА – начальник управління планування регіонального розвитку Сергій Даниленко зауважив, що в майбутньому кожна громада буде купувати послуги у певних закладів і структур. Однак поки цього не сталося, районна рада і ОТГ мають разом випрацювати механізм співпраці і взаємодіяти за ним.

    До обговорення питань долучилися депутати районної ради та Іркліївської ОТГ, почесний голова Асоціації незалежних сільгоспвиробників Чорнобаївського району Петро Душейко та інші. Звучали різні пропозиції. Зокрема, щодо оптимізації освітніх та медичних закладів із тим, щоб на них вистачало державної субвенції, їх пропорційного дольового співфінансування сільськими радами та ОТГ (залежно від кількості жителів).

    У результаті було вирішено створити спільну комісію із представників районної ради, районної державної адміністрації, депутатського корпусу Іркліївської ОТГ, розпорядників коштів бюджетних установ, яка має виробити спільне бачення подальшого утримання загальнорайонних закладів та установ районним бюджетом та бюджетами сільських рад і ОТГ.

    - Депутати районної ради, Іркліївської ОТГ, сільські голови повинні разом вирішити, чи ми утримуємо медичні та освітні заклади, чи оптимізуємо їх, чи ми виконуємо районні програми, чи, можливо, від якихось відмовляємося. Тільки спільними зусиллями усіх громад району можливо утримувати мережу бюджетних установ району, які забезпечують надання відповідних послуг нашим жителям, - підсумував Сергій Джоболда.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь