A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чорнобаївській райдержадміністрації

Дата: 04.05.2018 15:11
Кількість переглядів: 1172

Фото без опису

    4 травня під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Валентини Стилик відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чорнобаївській районній державній адміністрації.

    На комісії розглянули питання організації виконання оздоровчих заходів щодо сказу тварин на території Чорнобаївського району. У засіданні взяли участь представники органів місцевого самоврядування, зокрема, Чорнобаївської селищної ради та Великоканівецької сільської ради, управління Держпродспоживслужби, Чорнобаївського МРГ тощо.

    Про ситуацію із захворюваністю на сказ тварин у районі доповів державний інспектор управління Держпрожспоживслужби у Чорнобаївському районі Валерій Приліпко. За його словами, сказ є одним із найбільш небезпечних вірусних захворювань тварин. У Чорнобаївському районі, згідно з аналізом спалахів, переважає міський тип вірусу, тобто такий, що циркулює на території населених пунктів і розповсюджується бродячими тваринами.

    Згідно зі статистикою, у 2015 році було зафіксовано 15 випадків сказу у 10 населених пунктах району, у 2016 році – 10 випадків у 7 населених пунктах, у 2017 році – 11 випадків сказу у 7 населених пунктах району. В останні два роки по 4 випадки фіксувалося безпосередньо у смт Чорнобай. 2018 рік також розпочався із неблагополучного по сказу випадку у смт Чорнобай. Тому Чорнобай і прилеглі території є зоною стійкого неблагополуччя.

    Управлінням Держпродспоживслужби постійно проводяться профілактичні заходи, зокрема по щепленню домашніх тварин. Так, у 2016 році у смт Чорнобай було щеплено 723 собаки і 653 котів, у 2017 році – 1145 собак і 538 котів, у 2018 році – у зв’язку з відсутністю антирабічної вакцини було щеплено всього 154 собаки і 115 котів. Тому управління підготувало звернення до органів місцевого самоврядування щодо закупівлі вакцини, щоб здійснити профілактичні щеплення. А також здійснити заходи по відлову бродячих тварин, чим мають займатися органи місцевого самоврядування.

    На даний час питання регулювання чисельності бродячих тварин не врегульоване. Будь-яке фізичне знищення тварин заборонене законодавством і тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність. Єдиним прийнятним методом є відлов бродячих тварин, їх стерилізація, вакцинація, обліку, чіпування та повернення у природне середовище. Розроблено та подано на затвердження районної ради Програму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у Чорнобаївському районі  на 2018 – 2022 роки. Програма передбачає здійснення відлову, реєстрацію та вакцинацію на договірних умовах з уже існуючими структурами, які мають засоби відлову, пересувні операційні тощо. Фінансування програми передбачено за рахунок державного, місцевого бюджету та спонсорських коштів.

Фото без опису

    Також представники управління Держпродспоживслужби піднімали питання супроводу працівниками сільських та селищної ради і депутатами своїх працівників під час подвірного обходу населення для здійснення профілактичних щеплень. Там, де такий супровід здійснюється, відсоток охоплення щепленнями набагато вищий, ніж там, де супроводу немає. Адже часто жителі не впускають до себе у двір працівників ветслужби або ж відмовляються надати тварин для щеплення. У разі присутності представників сільської ради або депутатів таких відмов немає.

    Директор ТОВ «МРГ «Чорнобаївське» розповів про заходи регулювання чисельності лисиць у районі та обмеження, з якими вони стикаються.

    Зі свого боку представники органів місцевого самоврядування пообіцяли приділити більшу увагу проведенню заходів по профілактиці сказу, зокрема по питаннях придбання антирабічної вакцини та регулювання чисельності бродячих тварин. 

    За результатами засідання було прийнято відповідне рішення по проведенню заходів профілактики сказу тварин. Повторне засідання ДНПК буде проведено за місяць.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь