A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чорнобаївській райдержадміністрації

Дата: 11.06.2018 14:42
Кількість переглядів: 734

8 червня під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Валентини Стилик відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чорнобаївській районній державній адміністрації.

У засіданні взяли участь члени ДНПК та представники органів місцевого самоврядування, зокрема, селищний голова Чорнобаю Алла Мірошниченко, сільські голови Мохначу Юрій Плахота та Великої Бурімки Валерій Писаренко. На ньому розглянули питання виконання оздоровчих заходів щодо сказу тварин та лейкозу ВРХ на території Чорнобаївського району.

Питання організації виконання оздоровчих заходів щодо сказу тварин на території Чорнобаївського району вже розглядалося комісією у квітні та травні, були прийняті відповідні рішення. Тож на засіданні 8 червня розглядався стан їх виконання.

Про ситуацію із захворюваністю на сказ тварин у районі доповів начальник Чорнобаївського районного управління ГУ ДПСС в Черкаській області Василь Катеруша. За його словами, згідно з проведеним аналізом епізоотичної ситуації щодо сказу, починаючи з 2010 року, можна констатувати, що за цей період у районі став переважати стійкий міський тип вірусу сказу. Тобто, якщо раніше більшість випадків сказу реєструвалася серед тварин дикої фауни, які і були джерелом інфекції, то на даний час причиною виникнення вогнищ сказу є домашні тварини, всі як правило не щеплені. З початку року в районі щеплено проти сказу собак 673 гол., котів 480 гол. Така мала кількість вакцинованих тварин пояснюється відсутністю антирабічної вакцини у державних установах ветеринарної медицини. Тож на минулому засіданні ДНПК органам місцевого самоврядування було рекомендовано закупити вакцину та вирішити питання регулювання чисельності безпритульних тварин.

Про виконання оздоровчих заходів щодо сказу тварин на території Чорнобаївської селищної ради розповіла селищний голова Алла Мірошниченко. На сесії селищної ради 18 травня було виділено кошти на закупівлю антирабічної вакцини. Нині вирішується питання її придбання. Також заплановано виділити кошти на оплату послуг організації, яка займається відловом, стерилізацією та чіпуванням безпритульних тварин. Водночас спеціалісти управління Держпрожспоживслужби у Чорнобаївському районі рекомендували виконкому селищної ради посилити контроль за дотриманням власниками тварин «Правил утримання собак та котів у приватних домоволодіннях» та провести їх облік.  За результатами засідання було прийнято відповідне рішення по проведенню заходів профілактики сказу тварин.

Щодо епізоотичної ситуації по лейкозу ВРХ в індивідуальному секторі населених пунктів Чорнобаївського району доповів головний спеціаліст Чорнобаївського районного управління ГУ ДПСС в Черкаській області Валерій Приліпко.

За його словами, у Чорнобаївській державній лабораторії ДПСС досліджено 1440 зразків сироваток крові від ВРХ, головним чином від корів та телиць старше року. Реагувало позитивно в РІД на лейкоз 14 голів, які розподілилися наступним чином: с. Мохнач – 7 РІД позитивних корів, с. Велика Бурімка  – 5 РІД позитивних та по одній РІД позитивній корові у Савківці, Великих Канівцях та Богодухівці. Дослідженнями не охоплено всього поголів’я ВРХ у зв’язку з небажанням деяких власників  надати худобу для проведення комплексу обробок та досліджень у межах весняної диспансеризації. У зв’язку з цим, усі заходи, направлені на оздоровлення худоби від лейкозу, можуть бути нівельовані. І власники, які замінили поголів’я корів на здорове, при спільному випасанні ризикують отримати знову РІД позитивних корів у власних господах. Відсоток лейкозного поголів’я ніби то й незначний, проте рухається в бік не оздоровлення, а зростання кількості РІД позитивної худоби.

Сільські голови Мохначу Юрій Плахота та Великої Бурімки Валерій Писаренко розповіли про стан виконання заходів, направлених на оздоровлення худоби від лейкозу. Зокрема, за їх словами, започаткованою РДА програмою компенсації частини витрат при заміні хворого на лейкоз поголів’я в Мохначі скористалося 6 осіб, у Великій Бурімці було куплено 7 голів. Сільськими радами проводиться роз’яснювальна робота щодо оздоровлення стада.

Тож, комісією було вирішено посилити виконання заходів по профілактиці та оздоровленню великої рогатої худоби від лейкозу. Зокрема, провести інвентаризацію всього наявного поголів’я ВРХ в с. Мохнач та с. Велика Бурімка, забезпечити стовідсоткову ідентифікацію наявного поголів’я; заборонити видачу ветеринарних документів на молоко, отримане від РІД позитивних корів та від корів які утримуються в домоволодіннях спільно з РІД позитивною худобою, а також здійснювати рейди з метою заборони переміщення молокозаготівельного спецтранспорту та контролю за ходом заготівлі молока з домоволодінь, де утримуються РІД позитивні корови. Також було дано доручення проводити просвітницьку роботу серед власників корів щодо профілактики лейкозу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь