A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Пряма мова. Сергій Овчаренко про формування мережі первинної меддопомоги на Черкащині

Дата: 04.07.2018 12:32
Кількість переглядів: 516

    – Нині для кожного з нас, як користувачів медичних послуг, актуальним є питання упровадження медичної реформи. Чимало хто певен, що це призведе до скорочення мережі. Насамперед йдеться про їхню реорганізацію, підвищення якості послуг, зокрема і у сільській місцевості.

    На сьогодні жоден заклад охорони здоров’я первинної ланки Черкащини не скорочений. Натомість кількість лікарських амбулаторій в області збільшилася з 183 за 2016 рік до 203 в 2018 році.

    Спільно з районами ми розробили План спроможних мереж надання первинної медичної допомоги області. Його вже погодили в Міністерстві охорони здоров’я. Зазначу, до Плану спроможної мережі надання первинної медичної допомоги у кожній області включають:

– центр ПМД – працює на постійній основі, медичну допомогу надають не менше семи лікарів;

– амбулаторія групової практики – працює на постійній основі, медичну допомогу надають не менше двох лікарів, кількість населення від 3000 осіб;

– амбулаторія монопрактики – працює на постійній основі, медичну допомогу надає один лікар, обслуговує 1500 осіб;

– пункт здоров’я розгортають як додаткову інфраструктуру. Тут медичну допомогу надають не на регулярній основі. Пункт здоров’я створюється в межах населеного пункту, чисельність населення якого складає не менше 750 осіб. Графік його роботи передбачає не менше двох повних робочих змін лікаря на тиждень.

    Відповідно до затвердженої мережі, на Черкащині первинну медичну допомогу населенню у сільській місцевості надаватимуть у 23 Центрах ПМСД, 161 лікарській амбулаторії, майже 300 пунктах здоров’я та ФАПах. Опісля візьмемося за виконання постанови Кабінету Міністрів України від 06.12.2017 № 983. Нею визначено порядок та умови надання держсубвенції на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості. За наданими районами пропозиціями, в МОЗ та Мінрегіоні затверджено для будівництва 23 лікарські амбулаторії. З них 12 – амбулаторії монопрактики, та 11 –амбулаторії групової практики. Втім нині із виділених 23 земельних ділянок кадастрові номери мають лише 3. Всього заплановано для капітального ремонту 47 лікарських амбулаторій.

    Наголошу, що до кінця цього року всі заклади первинної медичної допомоги мають підписати договори з Національною службою здоров’я України. Уже з липня заклади, які виконали всі умови та уклали до 5 червня 2018 року договір з Нацслужбою здоров’я України, отримуватимуть фінансування за новим механізмом. Медична ж субвенція для фінансування закладів, які надають первинну медичну допомогу, з наступного року не планується. Тож зараз наше з вами завдання: якісно спрацювати, аби люди у сільській місцевості отримували належні медичні послуги, а заклади функціонували без проблем.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь