A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

«Найперше – маємо вчасно діагностувати й надати належне лікування», – Сергій Овчаренко на засіданні обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу

Дата: 31.07.2018 11:27
Кількість переглядів: 546

???????????????????????????????

    Стан реалізації державної політики щодо протидії поширеності туберкульозу та ВІЛ/СНІДу обговорили днями в облдержадміністрації. Пріоритетні напрямки роботи, виконання поставлених завдань та завдання на наступний період визначали під час засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу під головуванням заступника очільника області Сергія Овчаренка.

    Станом на липень 2018 року в області отримують замісну підтримувальну терапію 301 особа. ЗПТ є визнаним у світі методом лікування споживачів ін’єкційних наркотиків та має на меті попередження розповсюдження ВІЛ/СНІДу серед представників уразливих груп, а також сприяє поверненню їх до повноцінного життя у суспільстві. Із загальної кількості осіб, що отримують ЗПТ, 156 є ВІЛ-інфікованими. 137 осіб отримують антиретровірусну терапію. 5 осіб готуються до прийому АРВ терапії.

    З діагнозом туберкульоз на сайтах ЗПТ перебуває 64 особи; з діагнозом гепатит С – 203 особи, гепатит В – 31 особа. Згідно з обласною цільовою соціальною програмою протидії ВІЛ/СНІД на 2015-2018 роки передбачалось охоплення замісною підтримувальною терапією 319 осіб із залежністю від опіоїдів.

    – У нашому сьогоденні туберкульоз і ВІЛ-інфекція/СНІД – більш соціальна проблема, ніж медична, – зауважив Сергій Овчаренко, відкриваючи засідання, – Оскільки більшість людей, які мають ці захворювання – це соціально-незахищені, малозабезпечені люди, люди з числа груп високого ризику. Викликом сьогодення є спрямування державної регіональної політики на впровадження та реалізацію комплексних заходів з профілактики, лікування, догляду та підтримки у сфері туберкульозу та ВІЛ-інфекції. Уряд України проводить багатогранну діяльність для зниження темпів поширення епідемії та пом’якшення їхніх наслідків. Завдання, яке стоїть перед обласною та місцевою владою – забезпечити доступ населення до діагностики, хворих до лікування соціально небезпечних інфекцій, представників груп підвищеного ризику до участі у профілактичних програмах.

    Поступово на Черкащині розширюється мережа, де можна отримати замісну терапію. До переліку таких закладів доєдналися КНП «Другий Черкаський міський центр ПМСД», КНП «П’ятий Черкаський міський центр ПМСД» та Золотоніська центральна районна лікарня. Розширюється перелік центральних районних лікарень, де можна отримати такі ліки. Зокрема, це Тальнівська та Христинівська ЦРЛ.

    Додатково планується відкриття сайтів ЗПТ в умовах КЗ «Городищенське РТМО» ГРР, Корсунь-Шевченківській, Лисянській, Чорнобаївській та Шполянській центральних районних лікарнях. Станом на 30.06.2018 у Шполянській, Лисянській, Христинівській та Корсунь-Шевченківській ЦРЛ сайти вже працюють.

    Водночас в області продовжують плідно співпрацювати з БО «Від серця до серця». Результатом такої співпраці став підписаний договір благодійною організацією з КЗ «Черкаський Обласний протитуберкульозний диспансер» Черкаської обласної ради про залучення бюджетних коштів для надання послуг соціального супроводу хворим на туберкульоз.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь