A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Пряма мова. Юрій Ткаченко про об’єднання громад

Дата: 15.05.2018 11:12
Кількість переглядів: 487

  • про об'єднання громад

 

    На Черкащині вже створено 26 об’єднаних територіальних громад. Нині робочі групи працюють у низці районів. Ми вже спрямували 2 звернення до Центрвиборчкому про призначення перших виборів у громадах. Окрім того, надали 3 висновки про приєднання нових громад до вже створених об’єднань.

    Думаю, ви теж усе частіше бачите повідомлення про сходки сіл – жителі активно визначаються, з ким їм буде краще. Тут я вдячний колегам із Центру розвитку місцевого самоврядування, які нам активно допомагають у комунікації із громадами.

    Ми впроваджуємо цю реформу, дотримуючись її духу, тобто добровільності. Об'єднати – не питання, натомість куди важливіше розуміти, як діяти далі. Тому ми створили унікальний інструмент – Агенцію регіонального розвитку, що тісно співпрацює з регіональним центром розвитку місцевого самоврядування. Результат – запущений процес ефективного планування розвитку територій, розроблення стратегій розвитку із залученням жителів громад. Бо нам потрібні конкурентоспроможні та фінансово самодостатні громади, де будуть центри з надання адмінпослуг, центри безпеки тощо, тобто вся належна інфраструктура.

 

  • про відповідальність

 

    Однією із вигод децентралізації є передання фінансового ресурсу з центру на місця. Громади поступово вчаться ним відповідально й ефективно розпоряджатися. Ми регулярно проводимо навчання, семінари, стаді-тури для працівників ОТГ. Також готові консультувати в питаннях підготовки їхніх проектів регіонального розвитку, формування бюджетів тощо.

    Спроможна громада стоїть на «трьох китах»: кадри, бюджет та інфраструктура. Причому кадри – на першому місці. Адже людський капітал є головним фактором успіху будь-якої громади. Саме від управлінської команди залежить, наскільки якісно будуть розроблені, а в подальшому успішно реалізовані стратегії розвитку громад. А отже, люди наочно переконаються у всіх вигодах об'єднання.

 

  • про вибір

 

    Громадам, які нині в роздумах (об’єднуватися чи ні, з ким саме, коли тощо), раджу керутися лише фактами та досвідом тих, хто вже об’єднався. Якщо на початку ми по суті на пальцях розповідали, що буде від об'єднання, то зараз навіть у цьому наша участь зведена до мінімуму. Беріть актив – і їдьте у вже створені ОТГ, дивіться самі.

    Далі – керуйтеся лише цифрами. І знайте: кожен день громада втрачає ресурс і можливості, поки в роздумах. Лише один приклад: Чигиринський район. Якби там уже були створені ОТГ, то район додатково отримав би на розвиток понад 40 млн грн. Цим ресурсом громади розпоряджалися б самостійно: без мене, керівника району чи ще когось. І як сказав Президент України на нещодавній нараді, зрештою тим, хто не зможе об’єднатися знизу, рано чи пізно допоможуть зверху. А зараз – усі козирі у громад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь