A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Відбулося засідання комісії щодо організації роботи по покращенню утримання прибережних захисних смуг водних об’єктів

Дата: 20.06.2018 11:03
Кількість переглядів: 795

Фото без опису

    19 червня відбулося засідання комісії  щодо організації роботи по покращенню утримання прибережних захисних смуг водних об’єктів при Чорнобаївській райдержадміністрації.

Фото без опису

     У засіданні комісії взяли участь голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда, перший заступник голови РДА – голова комісії Валентина Стилик, члени комісії, селищний голова Чорнобаю Алла Мірошниченко, сільські голови району. Відповідно до плану роботи комісії на 2018 рік, було розглянуто питання про організацію проведення  робіт  по покращенню утримання прибережних захисних смуг  водних об’єктів на території району.

Фото без опису

   Як розповів головний спеціаліст відділу розвитку виробництва, аграрної  інфраструктури, охорони навколишнього середовища управління агропромислового розвитку райдержадмінстрації Микола Шепель, з метою охорони поверхневих водних об’єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги. Для малих річок, а також ставків площею менше 3 га ширина прибережних захисних смуг встановлюються в межах 25 метрів. Такі смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності. Зокрема, у їх межах забороняється розорювання земель, садівництво та городництво, зберігання та застосування пестицидів і добрив, влаштування літніх таборів для худоби, будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів, миття та обслуговування транспортних засобів і техніки,          влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо

     На території Чорнобаївського району рахується 8 малих річок. Дві з них  (р. Ірклій та Буромка) постійно мають воду, придатні для розведення риби та інших водогосподарських потреб. За межами населених пунктів через крутизну схилів межі прибережної захисної смуги більш-менш витримуються, але в усіх населених пунктах спостерігається самовільне зайняття прибережних територій, їх розорювання, викидаються побутові відходи та рештки рослин з городів громадян, а також самовільна забудова. Найгірше становище в смт Чорнобай, де крім розорювання земель спостерігається звалювання сміття та самовільна забудова.

    На виконання п.1.4 доручення обласної державної  адміністрації  від 16.08.2016 № 4Д,  п.7.2 протоколу засідання колегії облдержадміністрації від 27.02.2017 року,  п.3 доручення голови облдержадміністрації від 15.08.2017 №21 Д, Стратегії розвитку Чорнобаївського району до 2020 року, враховуючи ситуацію, що склалася на річках району, районною державною  адміністрацією прийнято розпорядження про створення комісії  щодо організації роботи по покращенню утримання прибережних захисних зон  водних об’єктів на території району. Метою роботи комісії є організація роботи  щодо утримання прибережних захисних смуг водних об’єктів на території району відповідно до вимог Земельного кодексу України та інших діючих законодавчих актів.

     Відповідно до п. 7 ст.30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та ст. 87 Водного кодексу України контроль за створенням водоохоронних зон та прибережних захисних смуг, а також за дотриманням режиму використання їх територій здійснюється виконавчими комітетами сільських, селищних рад, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів. Тож комісія розробила певні доручення, які будуть направлені для виконання сільськими радами.

     Зокрема, селищній та сільським радам доручено до 1 липня створити  робочі групи при сільських радах з числа депутатів, працівників органів місцевого самоврядування та місцевих активістів для виявлення самовільного  зайняття  земельних ділянок та стихійних звалищ  в прибережних зонах, до 10 липня провести зустрічі з жителями населених пунктів, які самовільно обробляють городи в межах прибережних смуг щодо припинення користування  ними землею після збирання врожаю, а до 15 липня –  обстеження  прибережних  захисних смуг на предмет несанкціонованого їх використання та виявлення стихійних сміттєзвалищ, а також передати акти обстеження до управління агропромислового розвитку  райдержадміністрації. За результатами обстеження жителям, які порушують межі прибережної захисної смуги річки Ірклій, будуть вручені чи розіслані листи з вимогою до 01.11.2018 року звільнити самовільно зайняту прибережну територію та привести її в належний стан, привівши розміри присадибної ділянки у відповідність до розмірів на плані меж землекористування, вказаному  в державному акті на присадибну ділянку. У випадку невиконання даних рекомендацій, дії жителів будуть кваліфікуватись як адміністративне  правопорушення і, відповідно до ст. 53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, його вчинення тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.     

   Також комісією доручено до 15 липня організувати «суботники» для впорядкування  від сміття прибережних смуг за участю жителів населених пунктів. А до 1 вересня - укласти договір на винесення в натуру меж   прибережних  захисних смуг водних об’єктів  з ДП « Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою».

Управління агропромислового розвитку має направити листи до сільськогосподарських підприємств щодо дотримання ними державних санітарних правил при застосуванні пестицидів.

Про всі проведені заходи буде проінформовано Громадську раду при РДА. Друге засідання комісії відбудеться у вересні.

                                                                                                 За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності                                                                                                                                     та звернень громадян апарату райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь