A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Збережемо первоцвіти

Дата: 18.03.2017 08:13
Кількість переглядів: 2407

    Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах. Вони мають в більшості яскраве забарвлення.

    У наших лісах можна зустріти підсніжники, проліски, ряст, первоцвіт, шафран, цибуля ведмежа, конвалія. І це неповний перелік первоцвітів.

    Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку.

    Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах.

    Хоч у де-яких місцях нашого краю первоцвіти є досить поширеними, та загалом вони є рідкісними. Більшість з них занесені до Червоної книги, а саме: підсніжник звичайний, шафран Гейфелів (крокус), цибуля ведмежа (черемша) та багато інших. Ці рослини підлягають суворій охороні. Згідно Положення про Червону книгу України їх не можна зривати.

    Бажаючих збути первоцвіти дедалі більшає, адже весняні квіти – ходовий товар і продати його можна вигідно. Проте мало хто замислюється над тим, яку шкоду це несе для природи.

    Частина первоцвітів до Червоної книги не занесені. Це проліски, рясти, анемони, первоцвіти та інші. Поки що ці рослини не є рідкісними. Але масове зривання їх може привести до того, що і ці види опиняться на межі зникнення.

    При зриванні стебла з трьома первоцвітами гинуть 45-60 цибулин, ушкоджуються сусідні рослини. А для того, щоб з насіння виросла повноцінна конвалія необхідно 7-8 років. За незаконний збір та продаж первоцвітів передбачена адміністративна відповідальність.

    Пам’ятаймо, що кожний покупець первоцвітів стимулює їх знищення та подальший продаж. Проте ця проблема стосується не лише дітей і молоді, а й дорослого населення. Адже реалізація первоцвітів відбувається саме цією верствою населення, а особливо людьми, які проживають в сільській місцевості. Перші весняні квіти стають своєрідним елементом наживи. Скільки ж можна заробити на такій торгівлі? Напевне жоден продавець не став значно багатшим після цього весняного періоду. Причому значна кількість зірваних підсніжників та інших первоцвітів до моменту збуту всієї партії товару втрачає товарний вид та в’яне. Тож задумаймось, чи варто порушувати природоохоронне законодавство заради невеликого прибутку.

 

За інформацією Управління АПР

райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь